JH Meyer Wines
"Natural wine, unfined and unfiltered"
As a winemaker, Johan Meyer masters a wide variety of styles while always keeping a close relation with the natural processes involved in true hands-off winemaking. With a fine-tuned responsiveness to the nuances of different growing sites, he vinifies selected parcels of Pinot Noir and Chardonnay in an elegant and classic yet truly personal manner under this label.
2019 CUVÉE NOS
PINOT NOIR
NU I BESTÄLLNINGS-
SORTIMENTET !
2019 Palmiet Chardonnay
REGION
Elgin
DRUVSORT
Chardonnay 100%
JORDMÅN
Järnstensgrus på lerskiffer
VINMAKNING
1/3 hela klasar - spontanjäser 8 dagar innan pressning,
2/3 pressas direkt till 500L franska ekfat (4:e gen) för jäsning och 12 mån slutlagring med sporadisk batônnage. Ofiltrerat.​
ALKOHOL
13%
2019 Cuvée NOS Pinot Noir
REGION
Cape South Coast (Elgin, Elandskloof, Hemel & Aarde)
DRUVSORT
Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN
Sandsten, lerskiffer och lera
VINMAKNING
100% krossade hela klasar. Varm spontanjäsning 10 dagar, urlakning 22 dagar. 11 månaders lagring på gamla, 2000L franska foudres. Ofiltrerat. Inget tillsatt svavel.
ALKOHOL
12,5%
2020 Carbonic Pinot Noir
REGION
Elgin
DRUVSORT
Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN
Bokkeveldskiffer med sandsten och lera
VINMAKNING
100% hela klasar som kolsyrejäser 10 dagar, följt av ytterligare 22 dagars maceration. 6 månaders lagring med jästfällningen på betongägg. Ofiltrerat. Inget tillsatt svavel.
ALKOHOL
12,5%
2017 Elands Rivier Pinot Noir
REGION
Elandskloof
DRUVSORT
Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN
Huvudsakligen sandsten, samt lerskiffer och lera
VINMAKNING
100% krossade hela klasar. Varm spontanjäsning 10 dagar, urlakning 22 dagar. 11 månaders lagring på gamla, större franska ekfat, därefter 3 månader på rostfritt stål. Ofiltrerat.
ALKOHOL
12,5%
OM JOHAN "STOMPIE" MEYER
Johan är en av de ledande naturvinsproducenterna i Sydafrika, och har hittills producerat alla sina viner med inköpta druvor från odlare som han har tecknat långtidskontrakt med, och där han själv sköter vingårdarna. Jordarna brukas helt ekologiskt men Johan har inte valt att certifiera verksamheten. Hans vinmakande har alltid varit utpräglat naturligt, och sedan årgång 2018 har han helt slutat använda svavel i vinerna, som varken klarnas eller filtreras.
Stompie har nu funnit en plats i norra Swartland där han etablerar sig och har planterat 6ha med Chardonnay, Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Nästa år planteras ytterligare 6ha med samma druvsorter, och det dröjer ytterligare ett par år innan vi får ta del av de första vinerna härifrån.
För den som känner till Swartland och dess heta, torra klimat, blir det kanske svårt att förstå valet av druvsorter? Dessa tre druvor som blir så väldigt eleganta och strama på svalare breddgrader i tex Frankrike? Förklaringen ligger förstås i det gynnsamma mikroklimatet på hög höjd, i närheten av den svala Atlantkusten där vattentemperaturen ligger på 12-14 grader som bäst även på sommaren. Jordmånen är sandsten och sk Koffieklip - ett relativt hårt jordlager med hög halt av järnoxid. Denna sammansättning är mycket lik jordarna i Hemel & Aarde, som anses vara Sydafrikas i nuläget bästa ursprung för just Pinot Noir och Chardonnay.
​
Johan Meyer driver nu arbetet för en ny ursprungsklassifikation i området och sannolikt kommer vinerna härifrån att ha W.O. Piket Bo Berg på etiketten istället för W.O. Swartland.