top of page

JH Meyer Wines

"Natural wine, unfined and unfiltered"

As a winemaker, Johan Meyer masters a wide variety of styles while always keeping a close relation with the natural processes involved in true hands-off winemaking. With a fine-tuned responsiveness to the nuances of different growing sites, he vinifies selected parcels of Pinot Noir and Chardonnay in an elegant and classic yet truly personal manner under this label.

2019 CUVÉE NOS

PINOT NOIR 

NU I BESTÄLLNINGS-

SORTIMENTET !

Palmiet%20Ch%2018_edited.png

2019 Palmiet Chardonnay

REGION                     

Elgin
DRUVSORT               

Chardonnay 100%
JORDMÅN                 

Järnstensgrus på lerskiffer

VINMAKNING           

1/3 hela klasar - spontanjäser 8 dagar innan pressning,

2/3 pressas direkt till 500L franska ekfat (4:e gen) för jäsning och 12 mån slutlagring med sporadisk batônnage. Ofiltrerat.​

ALKOHOL

13%

Restaurangsortiment
No%20so2%2017_edited.png

2019 Cuvée NOS Pinot Noir

REGION                     

Cape South Coast (Elgin, Elandskloof, Hemel & Aarde)
DRUVSORT               

Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN

Sandsten, lerskiffer och lera

VINMAKNING           

100% krossade hela klasar. Varm spontanjäsning 10 dagar, urlakning 22 dagar. 11 månaders lagring på gamla, 2000L franska foudres. Ofiltrerat. Inget tillsatt svavel.

ALKOHOL

12,5%

Restaurangsortiment
2020%252520Carbonic%252520F_edited_edite

2020 Carbonic Pinot Noir

REGION                     

Elgin
DRUVSORT               

Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN

Bokkeveldskiffer med sandsten och lera

VINMAKNING           

100% hela klasar som kolsyrejäser 10 dagar, följt av ytterligare 22 dagars maceration. 6 månaders lagring med jästfällningen på betongägg. Ofiltrerat. Inget tillsatt svavel.

ALKOHOL

12,5%

Restaurangsortiment
Privatimport
Elands Rivier 2014.jpg

2017 Elands Rivier Pinot Noir

REGION                     

Elandskloof
DRUVSORT               

Pinot Noir (Dijon 115) 100%
JORDMÅN

Huvudsakligen sandsten, samt lerskiffer och lera

VINMAKNING           

100% krossade hela klasar. Varm spontanjäsning 10 dagar, urlakning 22 dagar. 11 månaders lagring på gamla, större franska ekfat, därefter 3 månader på rostfritt stål. Ofiltrerat.

ALKOHOL

12,5%

OM JOHAN "STOMPIE" MEYER

Stompie-Meyer.jpg

Johan är en av de ledande naturvinsproducenterna i Sydafrika, och har hittills producerat alla sina viner med inköpta druvor från odlare som han har tecknat långtidskontrakt med, och där han själv sköter vingårdarna. Jordarna brukas helt ekologiskt men Johan har inte valt att certifiera verksamheten. Hans vinmakande har alltid varit utpräglat naturligt, och sedan årgång 2018 har han helt slutat använda svavel i vinerna, som varken klarnas eller filtreras.

 

Stompie har nu funnit en plats i norra Swartland där han etablerar sig och har planterat 6ha med Chardonnay, Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Nästa år planteras ytterligare 6ha med samma druvsorter, och det dröjer ytterligare ett par år innan vi får ta del av de första vinerna härifrån.

 

För den som känner till Swartland och dess heta, torra klimat, blir det kanske svårt att förstå valet av druvsorter? Dessa tre druvor som blir så väldigt eleganta och strama på svalare breddgrader i tex Frankrike? Förklaringen ligger förstås i det gynnsamma mikroklimatet på hög höjd, i närheten av den svala Atlantkusten där vattentemperaturen ligger på 12-14 grader som bäst även på sommaren. Jordmånen är sandsten och sk Koffieklip - ett relativt hårt jordlager med hög halt av järnoxid. Denna sammansättning är mycket lik jordarna i Hemel & Aarde, som anses vara Sydafrikas i nuläget bästa ursprung för just Pinot Noir och Chardonnay.

Johan Meyer driver nu arbetet för en ny ursprungsklassifikation i området och sannolikt kommer vinerna härifrån att ha W.O. Piket Bo Berg på etiketten istället för W.O. Swartland.

Om Stompie
bottom of page