JH Meyer Signature Wines
"Natural wine, unfined and unfiltered"
As a winemaker, Johan Meyer masters a wide variety of styles while always keeping a close relation with the natural processes involved in true hands-off winemaking. With a fine-tuned responsiveness to the nuances of different growing sites, he vinifies selected parcels of Pinot Noir and Chardonnay in an elegant and classic yet truly personal manner under this label.
OM JOHAN "STOMPIE" MEYER

Johan är en av de ledande naturvinsproducenterna i Sydafrika, och har hittills producerat alla sina viner med inköpta druvor från odlare som han har tecknat långtidskontrakt med, och där han själv sköter vingårdarna. Jordarna brukas helt ekologiskt men Johan har inte valt att certifiera verksamheten. Hans vinmakande har alltid varit utpräglat naturligt, och sedan årgång 2018 har han helt slutat använda svavel i vinerna, som varken klarnas eller filtreras.
Stompie har nu funnit en plats i norra Swartland där han etablerar sig och har planterat 6ha med Chardonnay, Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Nästa år planteras ytterligare 6ha med samma druvsorter, och det dröjer ytterligare ett par år innan vi får ta del av de första vinerna härifrån.
För den som känner till Swartland och dess heta, torra klimat, blir det kanske svårt att förstå valet av druvsorter? Dessa tre druvor som blir så väldigt eleganta och strama på svalare breddgrader i tex Frankrike? Förklaringen ligger förstås i det gynnsamma mikroklimatet på hög höjd, i närheten av den svala Atlantkusten där vattentemperaturen ligger på 12-14 grader som bäst även på sommaren. Jordmånen är sandsten och sk Koffieklip - ett relativt hårt jordlager med hög halt av järnoxid. Denna sammansättning är mycket lik jordarna i Hemel & Aarde, som anses vara Sydafrikas i nuläget bästa ursprung för just Pinot Noir och Chardonnay.
Johan Meyer driver nu arbetet för en ny ursprungsklassifikation i området och sannolikt kommer vinerna härifrån att ha W.O. Piket Bo Berg på etiketten istället för W.O. Swartland.