top of page

Nyfiken på Cinsault?


Idag lanseras ett nytt 3-pack i Beställningssortimentet, tillägnat denna spännande underdog till vindruva!


(artikel 72470, klicka här för att beställa)


Alla 3 vinerna är framställda med minimal intervention och alkoholhalten ligger på behagliga 11-13 %vol.


Lådan innehåller:

1x 2016 Mount Abora Saffraan (Swartland) - josigt, mineraligt, lätt

1x 2016 Silwervis (Swartland) - tanninrikt, aromatiskt, mörkt

1x Van Loggerenberg Geronimo

(Stellenbosch/Paarl) - balanserat, tätt, långt

 

Om Cinsault


(som ibland stavas Cinsaut - utan "l")


En av de druvsorter som i Sydafrika fått störst uppmärksamhet de senaste åren, är just Cinsault. Historiskt har man uppskattat den för dess höga avkastning och förmåga att blandas snyggt med mer dyrbara druvsorter (tidigare ffa Cabernet Sauvignon, nu allt oftare med klassiska Rhône-druvor).


Från att ha varit Sydafrikas mest planterade druva fram till 1950-talet, fanns det år 2017 inte mer än 1800 hektar Cinsault (knappt 2% av den totala vinarealen) i landet. Samtidigt har en annan utveckling skett, i rakt motsatt riktning, där antalet viner på 100% Cinsault har 20-dubblats på marknaden under de senaste 5 åren.


Vad är det då som har lett till denna utveckling? Jo, i takt med att de allt äldre vinstockarna producerar lägre och lägre volymer, tappar de attraktionskraft hos vinodlarna, som då hellre planterar om sina marker för att öka lönsamheten. På samma gång vet vi att när avkastningen minskar, ökar druvans aromer i koncentration och komplexitet.


Det är verkligen i elfte timmen, som allt fler producenter har börjat inse potentialen i spännande endruvsviner på Cinsault - och många planterar nu druvsorten på nytt samtidigt som man försöker bromsa avvecklingen av äldre vingårdar.


De sydafrikanska Cinsault-vinerna har vanligen en lätthet i kroppen med generös frukt och bra struktur. Många av de “enklare” vinerna är perfekta sällskapsdrycker, som med fördel serveras något svalt - medan ett flertal mer seriösa exempel kan överraska i både fyllighet och tanninstruktur på samma sätt som bättre Beaujolais Cru.

Comments


bottom of page